Tërheqjet Turistike

Loreta Pragë

LoretaKy manastir i bukur barok (i përbërë nga një manastir, kisha e Lindjes së Zotit, një Kasolle e Shenjtë dhe një kullë sahati me një tingëllimë me famë botërore) ka qenë një vend pelegrinazhi që nga viti 1626, kur u dhurua nga një fisnike bohemiane, Kateřina. i Lobkowicz.

Një legjendë mesjetare frymëzoi manastirin e Loretës. Në vitin 1278, kështu thotë historia, shtëpia e Virgjëreshës Mari në Nazaret u transportua për mrekulli nga engjëjt në Loreto të Italisë dhe u shpëtua nga të pafetë. Kulti Marian u bë një armë e rëndësishme propagandistike e Kundër-Reformacionit. Pas humbjes së protestantëve në Betejën e Malit të Bardhë në 1620, rreth 50 komplekse të tjera Loreto u themeluan në Bohemi dhe Moravi. Zemra e Loretës është Santa Casa, një kopje e shtëpisë së zhvendosur të Virgjëreshës. I dekoruar në mënyrë të mrekullueshme, ai përfshin një tra dhe disa tulla nga origjinali italian. Në altarin e argjendtë (prapa një grilë) është një statujë e vogël prej zezaku e Virgjëreshës. Relievet e pasura me llaç, që paraqesin skena nga jeta e profetëve, janë të artistëve italianë.

LoretoKisha shumë më e madhe e Lindjes së Krishtit u projektua nga Kilian Dientzenhofer midis 1734 dhe 1735, me afreske tavani nga Václav Reiner dhe Johann Schopf. Më pak ndërtuese janë mbetjet e tmerrshme të shenjtorëve Felicissimus dhe Marcia, të kompletuara me maska dylli vdekjeje. Manastiret, fillimisht të shekullit të 17-të, por me një kat të sipërm të shtuar nga Dientzenhofer në vitet 1740, dikur ofronin strehë gjatë natës për pelegrinët. Në kapelën e këndit të Zojës së Dhimbjeve është një pikturë devijuese e Shën Starosta-s, një zonjë me mjekër që lutej për qimet e fytyrës për të larguar një kërkues të padëshiruar, vetëm për t’u kryqëzuar nga babai i saj, planet e të cilit për martesën e saj u prishën. Thesari Loreta ka një koleksion të famshëm të veshjeve dhe objekteve të tjera fetare, duke përfshirë një monstancë diamanti të bërë në Vjenë në 1699, e cila shkëlqen me 6200 gurë të çmuar.

Dielli i Pragës

Thesari tërheqës i Loretës ka një tërheqje kryesore – një objekt vezullues të quajtur Dielli i Pragës. E zbukuruar duke përdorur 6222 diamante, kjo ishte një dhuratë nga kontesha e Kolowrat Ludmila për Loretën. Ajo shkroi në testamentin e saj se ky objekt duhej të bëhej duke përdorur koleksionin e saj të diamantit – që ishte një dhuratë martese që ajo mori nga bashkëshorti i saj i tretë .

Santa Casa

Kjo ndërtesë me tulla është modeluar lirshëm sipas origjinalit nga Italia dhe emri i saj do të thotë “Shtëpia e Shenjtë” në italisht. I kufizuar nga 6 kapela dhe një oborr, ai shfaq një statujë të Virgjëreshës Mari nga fillimi i shekullit të shtatëmbëdhjetë, afreske të zbehura, si dhe skulptura reliev që përshkruajnë jetën e Marisë, duke u përqendruar veçanërisht në kohën e saj si nënë e re. Kryepeshkopi i Pragës e shenjtëroi këtë shtëpi në 1631.

Kisha e Lindjes së Zotit tonë

Kjo kishë (Kostel Narození Páně) u ndërtua nga një familje fisnike arkitekturore dhe është ndoshta kisha më domethënëse e Pragës Loreta. E përfunduar në 1738, kjo kishëz strehon kopje të mrekullueshme të pikturës së Rilindjes, skulptura kerubinësh, altarë anësor që shfaqin portrete rokoko të shenjtorëve, një organ i lashtë dhe afreske që përshkruajnë adhurimin e Magëve dhe Lindjen e Krishtit.

Carillon

Tingulli i bërë nga këto këmbanat e kishës supozohet të simbolizojë vetë Pragën dhe të shërbejë si thirrje për lutje çdo orë. Këto kambana të rralla ishin të pranishme në fund të shekullit të shtatëmbëdhjetë për Loretos. Pas shenjtërimit, ata u futën në kullën e sahatit me një bujë të madhe. Ata shpërthyen nëpër Pragë në 1695 më 15 gusht.

Biletat: 130 CZK për person. Familjet (dy të rritur dhe deri në pesë fëmijë nën 16 vjeç) mund të kërkojnë biletën familjare prej 270 CZK. Nëse dëshironi të bëni foto, kërkoni një leje për 100 CZK. Udhëzuesi audio, i disponueshëm në disa gjuhë, kushton 150 CZK.

Adresa: Loretánské náměstí 7, Hradčany, Hapur e Martë—Die 9-12.15, 1-4.30; www.loreta.cz

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button