Restorantet

Kultura dhe Etiketa Pub

Pub Culture in PragueSi në çdo vend tjetër, llojet e pub-eve dhe restoranteve që gjenden në Pragë ndryshojnë jashtëzakonisht shumë, ku secili prej tyre ka standarde të ndryshme të pritshme sjelljeje të lidhura me to. Restorantet në përgjithësi janë më të lezetshme dhe të ngjashme me restorantet kudo tjetër në botë, por baret janë më të ashpra dhe është e rëndësishme që të mos mërzitni asnjë nga pijanecët e tjerë. Përndryshe, problemet mund të materializohen.

Në përgjithësi, do të pritet që të uleni si në bare ashtu edhe në restorante, megjithëse disa restorante do t’ju ulin. Në përgjithësi, tavolinat janë të gjata dhe akomodojnë më shumë se një palë, ndryshe nga vendet e tjera ku ju do të merrni tryezën tuaj dhe për rrjedhojë më shumë privatësi. Është sjellje e mirë t’i pyesni njerëzit e ulur në tavolinë nëse vendet janë të lira përpara se të uleni. Megjithatë, mos filloni të riorganizoni mobiljet për të krijuar më shumë hapësirë – pronari i objektit nuk do të jetë i kënaqur nëse e bëni këtë!

Shërbimi ndaj klientit nuk është diçka për të cilën njihen mirë restorantet dhe baret, dhe stafi që punon në to në përgjithësi nuk është shumë i vëmendshëm, megjithëse kjo po ndryshon me kalimin e kohës. Arsyeja kryesore pse kamarierët dhe serverët janë të pavëmendshëm është se ata paguhen jashtëzakonisht pak dhe për këtë arsye nuk kujdesen vërtet për punën e tyre. Durimi është fjala për restorantet çeke – mos nxitoni dhe ata do të vijnë tek ju.

Kur jeni në bare, standardi i shërbimit që merrni do të jetë shumë i ndryshëm nga restorantet. Në shumë mënyra, do të jetë shumë më miqësore, por në të njëjtën kohë, do të jetë edhe shumë më pak formale. Në shumicën e rasteve, as nuk do të keni nevojë të porosisni, pasi automatikisht do t’ju derdhet një birrë. Nëse jeni ulur për të ngrënë, numri i birrave që keni konsumuar do të shkruhet në një skedë në tryezën tuaj – mos u përpiqni ta rregulloni pasi pronarët nuk do të jenë më të kënaqur me ju!

Pub in PragueShumica e restoranteve dhe bareve do të kenë një qëndrim shumë të rastësishëm ndaj veshjes suaj, dhe xhinset dhe bluzat janë të pranueshme për t’u veshur. Xhaketa juaj mund të varet në pjesën e pasme të një karrige në një pijetore ose ndoshta në një raft pallto. Shpesh ka një tualet në objektet më të bukura, e cila do të kushtojë një sasi të vogël parash për t’u përdorur. Është thelbësore të respektoni vendin që po vizitoni, pasi pijet janë një pjesë e rrënjosur e kulturës çeke.

Ashtu si në të gjitha vendet e tjera, gjatë pirjes respektohen disa tradita, ku më kryesorja është dollia. Pothuajse të gjithë çekët do të bëjnë dolli me miqtë e tyre para se të pinë, dhe është gjithashtu e rëndësishme që të mos derdhni kurrë një gotë pije në tjetrën, gjë që shihet si një pjesë shumë e keqe e sjelljes. Pagimi i faturës pothuajse gjithmonë vjen me një pyetje nga kamarieri i “së bashku” – në thelb, ata kërkojnë të shpëtojnë duke bërë më pak punë duke u detyruar vetëm të përpunojnë një porosi! Ndodh shpesh që duhet të ngjitesh në bar ose server për të paguar dhe ata nuk vijnë tek ju. Pagesa zakonisht përfshin para në dorë, pasi shumica e institucioneve më të vogla nuk pranojnë karta krediti.

Kur hani ose pini, këshillohet që të mbani një sy në skedën tuaj, pasi ka ende mashtrime që ndodhin ku gjëra shtesë i shtohen faturës. Kjo nuk është aq e përhapur sa ishte në vitet 1990, por ende ndodh, edhe pse nëse bëhet një gabim, mos i akuzoni automatikisht për pandershmëri – mund të jetë thjesht një gabim i vërtetë!

Bakshishi është i përhapur nëpër restorante dhe, në një masë më të vogël, në pijetore, megjithëse rregulli i zakonshëm i shtimit të 10% në faturë nuk zbatohet. Në vend të kësaj, është më mirë të rrumbullakosni shumën – për shembull, nëse fatura juaj është 91 CZK, atëherë rrumbullakosni atë deri në 100 CZK, duke lënë kështu një bakshish prej 9 CZK. Një bakshish më i lartë do të kërkohet kur shkoni në një restorant më të mirë, megjithëse ende jo aq i lartë sa në vendet perëndimore. Gjithmonë sigurohuni që të lini bakshishin tuaj në dorën e kamarierit, pasi lënia e tij në tavolinë do të thotë se mund të vidhet.

Konsiderohet mirë të pini alkool pas një vakti të rëndë ose të yndyrshëm. Pijet alkoolike, veçanërisht birra dhe pijet alkoolike, besohet se ndihmojnë trupin të shpërbëjë këto ushqime. Një tjetër zakon i madh në kuzhinën çeke është se njerëzit duhet të hanë gjithmonë një vakt të ngrohtë një herë në ditë. Siç dokumentohet në mençurinë popullore, është e shëndetshme. Dituria popullore pohon gjithashtu se mishi është thelbësor për një jetë të shëndetshme.

 

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button