Këshilla/KëshillaRestorantet

Si të jepni bakshish në Republikën Çeke dhe në vende të tjera

Bakshishi është shuma e parave që ne i shtojmë vullnetarisht faturës, si një “faleminderit” për shërbimin e mirë. Në të ardhurat e tyre më së shumti ua shtojnë kamerierët, parukierët dhe shoferët e taksive. Nuk ka rregulla të sakta në këtë çështje. Por në përgjithësi, 10% e çmimit total nuk dëmton kurrë.

Sondazhet sugjerojnë se pothuajse 80% e njerëzve çekë japin bakshish, ndërsa burrat dhe njerëzit me arsim të lartë janë më bujarë.

Pak zhargon çek. Pse themi “Dýško” ose “Tringelt”?

Maja nganjëherë quhet “dýško”, që në thelb është versioni i shkurtër i fjalës “diškrece”, që vjen nga fjala gjermane “Diskretion” (diskrete). Një kuptim edhe më i vjetër mund të gjendet në fjalën latine discretus, që do të thotë i ndarë, i sjellshëm ose i fshehtë. Një tjetër nga fjalët e folur për një bakshish – tringelt – gjithashtu vjen nga gjermanishtja. Në këtë rast, fjalë për fjalë do të thotë “para për pije”.

Jepni këshilla kur ka një arsye

Dhënia e këshillave nuk është padyshim një detyrim automatik këtu. Në thelb ajo komunikon nëse dhe si ne, si mysafirë, ishim të kënaqur. Nëse nuk merrni një menu ose nuk e kërkoni atë, nëse nuk merrni ndihmë gjatë përpjekjes për të zgjedhur, nëse duhet të prisni një kohë të gjatë derisa të merrni porosinë tuaj, ose nëse shërbimi është i keq – mos jepni asnjë bakshish. Ju lutemi, mos u bini për kamerierin që ju kthen ngadalë kusurin dhe prisni me durim derisa t’ju kthejë kurorën e fundit. Ju nuk keni pse të shpjegoni apo komentoni pse nuk po lini bakshish.

Si të jepni këshilla?

Mos e rrumbullakoni faturën në një shumë më të lartë menjëherë. Mënyra më e mirë është të prisni që kamarieri t’ju kthejë paratë tuaja në një pjatë të vogël ose në një tas me faturën dhe të lini shumën e duhur nën pecetë. Nëse restoranti nuk ka asnjë nga këto pjata apo tasa, vendoseni bakshishin përpara tryezës së kamarierit. Në ditët e sotme, është e sjellshme të lini bakshish në hotelet më të mira çeke për shërbime shërbyese, mbajtjen e bagazheve ose parkimin e makinave. Shuma është zakonisht rreth pesëdhjetë korona çeke ose dy euro.

Si të jepni bakshish në pjesë të tjera të botës

Nëse jeni në një vend të huaj, përpiquni të zbuloni se sa është normale të jepni bakshish atje. Në këtë mënyrë, ju do të shmangni situatat e pakëndshme dhe do të shiheni si të paedukuar. Në disa vende, punonjësit presin bakshish. Paga e tyre është mjaft e ulët dhe pritet që të fitojnë më shumë para duke ofruar shërbime më cilësore. Në vende të tjera, bakshishi është përfshirë tashmë në çmimin e shërbimit dhe nuk keni pse të jepni asnjë.

Shumat e bakshishit janë të ndryshme në çdo vend

Në vendet e ish-Bashkimit Sovjetik, shuma normale për bakshish është dhjetë për qind. Në Kanada dhe SHBA, është pesëmbëdhjetë deri në njëzet për qind, por bakshishi zakonisht përfshihet tashmë në çmimin e shënuar në faturë. Në Francë, zakonisht është gjithashtu dhjetë deri në pesëmbëdhjetë për qind, por ndonjëherë bakshishi përfshihet edhe në vetë faturë. Pesë deri në dhjetë për qind bakshish janë të zakonshme në Gjermani dhe Austri dhe Itali, Spanjë, Greqi, Portugali ose Egjipt. Stafi në Danimarkë, Suedi ose Zelandë të Re zakonisht nuk pret ndonjë këshillë. Gjithçka varet nga ju në Finlandë. Bakshishi nuk është i zakonshëm në Kinë, ndoshta vetëm në qytetet më të mëdha, zakonisht rreth tre përqind. Në Angli, Japoni apo Tajlandë bakshishi dikur konsiderohej si fyerje, por falë globalizimit, këto zakone po ndryshojnë.

Nëse jeni të kënaqur me shërbimin, është gjithashtu e përshtatshme të lavdëroni kamerierin tek menaxheri i tij.

Çfarë mendojnë vendasit për bakshishin?

Rreth gjysma e njerëzve preferojnë të mos japin para shtesë për shërbimet. Bakshishi është shpesh një burim presioni, pasigurie dhe shqetësimi për klientët. Shumë klientë kanë problem edhe kur hamendësojnë se sa duhet bakshish dhe sipas 30% të njerëzve, do të ishte më mirë që restorantet ta përfshinin tarifën në faturën e përgjithshme.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button