Kulturë/Argëtim

Rock & Pop

Muzika rock dhe pop ka lënë gjurmë të pashlyeshme në vend dhe në Pragë në veçanti, dhe ajo është ende jashtëzakonisht e popullarizuar edhe sot e kësaj dite. Ashtu si me çdo qytet tjetër të madh, llojet e ndryshme të muzikës të kryera vijnë të gjitha me nëntitujt e tyre; ka muzikë kërcimi, hip hop, indie, rock, metal, rock klasik dhe çdo zhanër tjetër në mes. Kjo do të thotë se cilado qoftë preferenca juaj muzikore, gjithmonë do të gjeni diçka që t’ju interesojë në Pragë.

Rock and Roll-i u bë i njohur për herë të parë në vitet 1950, pasi muzikantët amerikanë pushtuan botën me stilin e tyre të ri të muzikës. Artistë si Chuck Berry, Elvis Presley dhe Little Richard ishin të gjithë të dekurajuar nga Partia Komuniste në pushtet , por ata u toleruan në një masë më të madhe se ndikimet e tjera të huaja. Kërcimi me këtë formë të re muzikore madje u bë popullor dhe ka ende disa kërcimtarë të klasit botëror të rock and roll që mund të gjenden në qytet!

Gjatë viteve 1960, forcat binjake të muzikës së re dhe një shkrirje e situatës politike e lejuan muzikën të lulëzonte si kurrë më parë. Ndikimet e Beatles, Rolling Stones dhe Beach Boys u bënë masivisht të njohura, ashtu si kudo tjetër në botë. Çekët kishin talentin e tyre të rritur, megjithatë, dhe më e njohura prej tyre ishte Marta Kubisova, e cila ende performon rregullisht në qytet sot. Shumë Praugers e shohin muzikën e saj si një kujtesë të kësaj kohe në historinë çeke.

Pushtimi i Traktatit të Varshavës i vitit 1968 ndaloi pushtimin e rock and roll-it në gjurmët e tij, megjithatë, pasi shumë muzikantë u ndaluan të shkruanin ose performonin ndonjë muzikë të re në vend. Muzika më e zakonshme u inkurajua nga autoritetet dhe muret e vendit u bënë barrierë për të gjithë muzikën e huaj. Shumica e këngëve të njohura të kësaj periudhe – si “Je jaka je” nga Karel Gott – ishin thjesht versione të kopertinës së këngëve të huaja, të ripaketuara për të tërhequr si popullin çek ashtu edhe Partinë Komuniste. Edhe pse artistë të tillë si Gott shihen se kanë bashkëpunuar me Partinë Komuniste për të shkatërruar skenën muzikore çeke, ata mbeten të njohur. Ata performojnë rregullisht në Pragë edhe sot e kësaj dite.

Me afrimin e Revolucionit Velvet , skena e underground rock u politizua shumë, me grupet që ia kushtonin tekstet e tyre padrejtësive që ndjenin. Një nga grupet më të njohura të këtyre grupeve ishte Plastic People of the Universe, një nga kulti i preferuar gjatë kësaj periudhe. Edhe emri i Velvet Revolution ka ndikime në rock, pasi një nga grupet e preferuara të Havelit ishte Velvet Underground, një grup i njohur amerikan në atë kohë.

Ndoshta muzikanti më me ndikim i kohës ishte Karel Kryl, i cili u internua në Gjermaninë Perëndimore nga Republika Çeke. Ai përdori lirinë politike që kishte në këtë vend për të vënë në këngë ndjenjat e tij. Këto këngë u bënë të njohura në të gjithë Republikën Çeke, duke ngjallur një ndjenjë të vërtetë të identitetit kombëtar. Gjatë gjithë historisë, muzikantët kanë luajtur shpesh një rol të madh në ndryshimet shoqërore, dhe kjo ishte sigurisht rasti kur bëhet fjalë për muzikën e Karel Kryl.

Pasi ndodhi Revolucioni i Velvet, muzika pop dhe rock u kthyen në Republikën Çeke me një hakmarrje. Shumë prej artistëve që kishin frymëzuar revolucionin që të ndodhte – artistë si Lou Reed, Mick Jagger dhe Frank Zappa – ishin të gjithë vizitorë të rregullt në vend dhe Reed madje u bë i njohur si ministri jozyrtar i Kulturës! Gjatë kësaj kohe, u shfaqën edhe një sërë grupesh çeke – grupe si Lucie dhe Zluty Pes – si dhe një numër këngëtarësh dhe autorësh këngësh me ndikim si Lucie Bila dhe Iva Bittova. Aktualisht, në Republikën Çeke, aktet më të njohura çeke përfshijnë Kabat të fortë, grupin pop Krystof dhe muzikën popullore të Cechomar.

Rock & Pop Prague

Muzika perëndimore ka përqafuar gjithashtu tregun në Republikën Çeke, me shumë nga grupet më të mëdha të botës që ndalojnë këtu në turneun e tyre botëror, zakonisht për të performuar në Pragë. Disa nga grupet e para që luajtën në epokën post-komuniste ishin REM, Rolling Stones dhe U2, si dhe Guns N’ Roses dhe Bruce Springsteen (i cili shqiptoi vargun e pavdekshëm të “Okay, ju ish-bastardë Commie, është koha të rock and roll!”). Në ditët e sotme, të gjitha aktet më të mira të botës performojnë rregullisht në vend.

Artikuj të Lidhura

Back to top button